• mancs_head_08
  • mancs_head_07
  • mancs_head_06
  • mancs_head_05
  • mancs_head_01

Alpin és rom tréning

2014_02_24_alpin_es_rom_trening_dozsa_gy_ut_05 Akció filmbe illő jeleneteknek lehettek tanúi azok, akik 2013. december 7-8-án Budapesten a XIII. kerületi  Dózsa György út 144-148. számú telek könyékén sétáltak. Néhány szakember és kutyáik gyakorlatoztak egy romos, bontásra ítélt házban és annak telkén. S hogy miért is tették mindezt? A válasz nagyon egyszerű; értünk! Értünk, hogy adott esetben bennünket mentsenek, menthessenek meg!

 


Egy bontási-építési tevékenység nem feltétlenül csak zajjal és porral járó munkaterületet jelent.

2014_02_24_alpin_es_rom_trening_dozsa_gy_ut_01 Nagyon is részt vehet abban az élettérben amely körülveszi és amelynek immár formálójává lép elő. A CODIC portnak köszönhetően korábban már három esetben a gyermekek vehették birtokba az építkezést körülhatároló palánkokat és rajzaikkal aktív résztvevői lettek saját városuk életének.
Partnere a Pesti Házak csoport szintén erős társadalmi felelősségvállalásról tett tanúbizonyságot, mivel évek óta aktív támogatója a gyermekegészségügynek, így többek között támogatja a Heim Pál Gyermekkórházat és a daganatos gyermekeket gyógyító Madarász utcai gyermekkórházat is.

2014_02_24_alpin_es_rom_trening_dozsa_gy_ut_03A CODIC korábban már bizonyította, hogy amennyiben lehetősége engedi, úgy boldogan támogat minden olyan társadalmi eseményt, amivel a kivitelezési munkák során vagy azt követően a telek és annak szűkebb környezetében élők életét teszi színesebbé. A fentiek ismeretében is különleges és ritka társadalmi felajánlás érkezett a Maxima III Kft. cég vezetőitől, mely a CODIC és a Pesti Házak Zrt. közös, kapcsolt ingatlanfejlesztéssel foglalkozó projekt vállalata. 2013. november végén, amelyet kihasználva érkeztek meg a szokásostól melegebb decemberi hétvégén reggel 8 órára kutyavezetők és kutyáik a Főváros XIII. kerületének egy bontás alatt álló telkére.

Betonacél elemek, tégla-, kő- és építési törmelékek között egy ház csupasz csontváza adta a katasztrófa helyzetekhez hasonló környezetben történő gyakorlás lehetőségét. A megfelelő védő öltözetben érkező mentéssel foglalkozó szakemberek gyorsan felmérték a terep adta lehetőségeket és indulhatott a tréning. Kutyák és kiképzőik biztonsággal közelítették meg majd "vették be" a “romos”, korábbi oktatásiépületet. Legtöbben eddig csak tv-ben láthattunk ilyen jeleneteket (kutyás ereszkedés alpin technikával, túlélők keresése a romok alatt, „szimatmunka”, stb.), aminek látványától végig fut a borzongás a hátunkon!
Komoly, nemzetközileg is elismert, mentéssel foglalkozó szakemberek gyakorlatoztak, próbálták ki a tanultakat, mélyítették el a bizalmat ember és kutya között! Magyarországon sajnos eddig nem igazán kapott teret ez a fiatal, de lelkes csoport arra, hogy elismert tudását a katasztrófával sújtott területekhez hasonlító körülmények között gyakorolja, tovább mélyítse. Ezek a szakemberek vizsgákon és versenyeken bizonyították már nem egyszer, hogy mire képesek. Sok éve dolgoznak együtt és vesznek részt különböző mentési munkákban országszerte és csak anyagi lehetőségeik gátolják őket abban, hogy külföldön is segíthessék az életmentő munkát. Eltűnt személyek felkutatásában, romok alatt való felderítésben nincs párjuk. Ha ilyen bajba kerülünk, csak reménykedhetünk, hogy ők jönnek a segítségünkre!
Arden, 5 hónapos kora és első „igazi terepes” bevetése ellenére tökéletesen mozgott a romokon, és feltétlen bizalommal és hittel követte gazdája minden parancsát! Mangó, a malinois jelenleg az országban az egyetlen olyan mentőkutya, aki érvényes Nemzetközi Bevethetőségi Vizsgával (MRT) rendelkezik.
Ezzel a nagylelkű lehetőséggel elindult egy olyan együttműködés, amely eredményeként ezek a nemzetközileg is elismert szakemberek és munkakutyáik a jövőben rendszeresen megkaphatják a lehetőséget arra, hogy gyakorolják azt a tudást, amivel egyszer talán majd bennünket mentenek meg! Miután az ezerarcú sors, milliónyi módon állít próba elé bennünket, ezeknek a kutyáknak és gazdáiknak nagy szükségük van arra, hogy minél változatosabb és kiszámíthatatlanabb terepen gyakorlatozhassanak!
Ezért kérünk mindenkit, akinek a CODIC és a Pesti Házak Zrt. felajánlásához hasonló módon lehetősége van hasonló terep "biztosítására", keresse csapatunkat és mi ígérjük; megyünk és dolgozunk, mentünk és kutatunk! Gyakorlatozásaink beszámolója a jövőben elérhető honlapunkon: www.mancsakezben.hu

2014_02_24_alpin_es_rom_trening_dozsa_gy_ut_06 2014_02_24_alpin_es_rom_trening_dozsa_gy_ut_07 2014_02_24_alpin_es_rom_trening_dozsa_gy_ut_04 2014_02_24_alpin_es_rom_trening_dozsa_gy_ut_02 2014_02_24_alpin_es_rom_trening_dozsa_gy_ut_08 2014_02_24_alpin_es_rom_trening_dozsa_gy_ut_09