• mancs_head_08
  • mancs_head_07
  • mancs_head_06
  • mancs_head_05
  • mancs_head_01

Beszámoló a szemináriumokról

teljesitmeny_biroi_szeminariumkivago_arnold_szeminariumA Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesületben fontosnak tartjuk, hogy a kutyáink minden téren helyt tudjanak állni, hogy kiképzési módszereinket, ismereteinket folyamatosan fejlesszük, bővítsük. Remek alkalom volt erre a 2015. augusztus 8-án megrendezett Kivágó Arnold engedelmes szeminárium, amelynek helyszínéül a csodás környezetben található, kiválóan felszerelt Kraft SE Sportközpont szolgált.
 

 

Arnold a 2015-ös Belga Juhász Világbajnokság IPO versenyén Lito nevű kutyájával az előkelő 5. helyen végzett, ahol engedelmes ágazatban nagyon jó, őrző-védő ágazatban pedig kitűnő minősítést kaptak és nagy közönségsikerrel végeztek.
A szeminárium során végigvezetett minket az alapvető, ámde fontos folyamatokon: a kutya, valamint a felvezető felkészülése mind mentálisan, mind fizikálisan egy tréningre, ugyanúgy, ahogy egy vizsgára vagy versenyre. Felsorolta az általa használt motivációkat amik a legfontosabbak ahhoz, hogy a kutya örömmel, felszabadultan dolgozzon. Ebben az esetben nem csupán motivációs eszközökről beszélünk, hiszen túl azon, hogy a kutya számára az élelem és a zsákmány a legnagyobb ösztönző eszköz, van még egy nagy motiváció, amely mindig a rendelkezésünkre áll, a szeretet és az öröm! Nagyon sokat tanulhattunk a motivációk különböző területeken, különböző módon történő alkalmazásáról, mind a tanítás, mind a már megtanult gyakorlatok szinten tartásának konstans, de mégis változatos jutalmazásáról.
Ezen kívül a különböző gyakorlatok tanításának technikai kivitelezéséről, valamint a céltudatos gyakorlat és tréning felépítésről is új ismeretekre tehettünk szert. Arnold és csapata végigvezetett minket a kölyökkutyák tanításától a világbajnokságon szereplő kutyával történő tréningezésig tartó úton. Mindezek során segítséget, ötleteket kaptunk a versenyeken, vizsgákon történő sikeres szerepléshez és az elengedhetetlen jó felvezetési technikákról is. A szemináriumon kutyákkal részt vevő hallgatókon keresztül bepillantást nyertünk az egyes problémák megoldására, javítására.
Összességében pozitív, tudatos, jó hangulatú, sokoldalú kiképzési metodikát láthattunk, amely alapvetően a kutya és a gazda közötti összhangot, valamint a magas szintű motiváltságot helyezi előtérbe. Köszönjük, hogy ott lehettünk, nagyon sokat tanultunk.


Beszámoló a teljesítménybírói szemináriumról
A Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület fontosnak tartja, hogy kutyái a nemzetközi mentőkutyás vizsgákon eredményesen szerepeljenek. Ehhez mindenkor szükséges a szabályzatok, valamint a bírók elvárásainak való megfelelés. A bírók egyre pontosabb munkát, valamint a szabályzatoknak való egyre pontosabb megfelelést várják el a kutyáktól és kutyavezetőktől. Ezért igyekszünk minden olyan rendezvényen részt venni, ahol ezen ismereteinket bővíthetjük. Idén a MEOE Őrző-Védő Sportbizottsága felkérte Jozef Adamuscint (SK) – nemzetközi teljesítménybíró és versenyzőt (FCI IPO Világbajnok 2013), hogy a bírói értékelések, az IPO szabályzat sarokpontjai, értelmezése, bírói-versenyzői nézőpontok, az FCI IPO vizsgaszabályzatról témakörében tartson összefoglalót bíróknak és kutyavezetőknek egyaránt.
A mentőkutyás szervezetek részére mindenképp fontos és kiemelendő az engedelmes és nyomkövető ágazatban tartott részletes előremutató előadása, hiszen a két szervezet –(IRO és IPO vizsgák az FCI által elfogadott értékmérő munkavizsgák). Ennek megfelelően a két szervezet vizsgaszabályzata, valamint pontozási rendszere sok esetben fedi egymást. Az előadás fő témája az IPO vizsgaszabályzat három ágazatának valamennyi feladatának részletes ismertetése és pontozási rendszerének elemzése volt, amely során a bíró Úr kiemelte, hogy fontosnak tartja, a kutya és kutyavezető harmonikus együttműködését amely a közös munka alapja. A rendezvén jó hangulatban telt, ismét hasznos információkkal lettünk gazdagabbak, köszönjük a szervezőknek.

2015_08_08_szeminariumok_01 2015_08_08_szeminariumok_02 2015_08_08_szeminariumok_03 2015_08_08_szeminariumok_04 2015_08_08_szeminariumok_05 2015_08_08_szeminariumok_06 2015_08_08_szeminariumok_07