• mancs_head_08
  • mancs_head_07
  • mancs_head_06
  • mancs_head_05
  • mancs_head_01

Mentőkutyák

Leggyakrabban előforduló kérdések, ha mentőkutyáról van szó: Kik a mentőkutyák? Milyen fajta kutya a jó mentőkutya? Mentett már meg embert? Ki lehet mentőkutya-vezető?

Kik a mentőkutyák? Sokféle meghatározás létezik rájuk, de egy biztos: jó kedvvel, a jutalomért cserébe dolgoznak. Képzésük során pozitív megerősítéssel kerül kialakításra a megtalált személy hangos, ugatással történő jelzése. Itthon elsősorban erdőben eltűnt személyek gyors és hatékony felkutatására használják őket, de gázrobbanásnál, épület omlásnál szintén hatékony segítségére tudnak lenni a mentőcsapatoknak.

Milyen fajta kutya a jó mentőkutya? Fajta megkötés nincs, lehet akár keverék is, de fontos, hogy jól motiválhatónak kell lennie jutalomfalatra és/vagy apportra. Ezen kívül csak a gazda kitartása és elszántsága szükséges, hiszen nagyon sok munkát és időt igényel a képzésük. Egy kölyökből 2-3 év képzéssel válik vizsgaérett eb. A vizsgán a szimatmunka mellett akadályok és fegyelmező feladatok kombinációjából álló részt is teljesíteni kell. A keresési feladatokat területen (erdőben) és romon (összedőlt épület) légszimattal, illetve – szintén területen – nyomkövetéssel végzik a kutyák attól függően, mire specializálódott az adott kutya. Vizsgát 3 szinten lehet tenni. Ettől függ, hogy hány embert kell megtalálni (1-3 ember) és mekkora az átvizsgálandó terület ​mérete​. Vizsgán mindig szimulált keresési munkát kell végrehajtani, amit a bírók pontoznak.

Mentett már embert? Ez az egyik legsűrűbben feltett kérdés, melyre összetett a válasz: "Igen, de csapatmunka volt", soha nem egy kutyának tulajdonítjuk a sikeres eredménnyel zárult személy keresést, hiszen mindig egy csapat áll mögötte, legtöbb esetben több csapat és a ​rendőrség, katasztrófavédelem, polgárőrök összefogó munkájának az eredménye.

Ki lehet mentőkutya-vezető? A mentőkutya képzést önkéntes civil szervezetek végzik. Ez annyit jelent, hogy szabadidejükből saját költségen utaznak a tréningek helyszínére, képzik magukat, illetve vizsgáztatják saját tulajdonú kutyáikat, és ha riasztás érkezik eltűnt ember keresésére, mindenki saját gépkocsival siet a helyszínre önzetlenül segítséget nyújtani a család, a hatóság felkérésére. Egyszóval sok költséggel jár és hosszútávon kitartás és elkötelezettség szükséges, hogy valaki elmondhassa magáról mentőkutya-vezető vagyok. A kutyák képzésén kívül nagy hangsúlyt fektetünk a mentőkutya-vezetők képzésére is pl.: alapfokú ember- és kutya egészségügyi jártasságra kell szert tenni, hiszen bármikor találkozhatunk olyan helyzettel, hogy segítséget kell nyújtani embertársunknak vagy egy sérült kutyát kell ellátni.

Feladatok:
Egy technikai eszköz sem tudja megközelíteni egy kutya orrának képességét, ha emberek kereséséről van szó. Mentőkutyák különböző bevetési területei a következők:

Romkutatás: A leggyakrabban gázrobbanások és földrengések után alkalmazzák: kétségtelenül a legnehezebb feladat. Számos különböző szag és zavaró hatások nehezítik a keresést. A kutyának önállóan kell megküzdenie a több méter magas rommal, hogy jelezhessen a felvezetőjének.

Területkutatás: Számos küldetés során, ahol embereket keresnek, hiányzik a kezdő nyom. Ebben az esetben a kutya jobbra-balra fut – például egy erdőben – emberi szagot keresve, mialatt a felvezetője a megadott keresési területen egyenes vonalban halad. Ebből adódóan akár néhány csapat is meglehetősen nagy területet tud átfésülni rövid idő alatt.

Nyomkövetés: A mentőkutya keresett személy által hátrahagyott nyomot követi a földön. Ebben az esetben a kezdő pont ismert. A mantrailing ennek egy speciális formája, amely egyre népszerűbbé válik: itt a kutya egy konkrét személy szagát keresi a levegőben. A kutya úgy veszi fel a szagot, hogy a kezdőpontnál megszagoltatják vele az eltűnt személyes tárgyát.

Lavinakutatás: Azokat, akik lavina alá kerülnek, fulladás, kihűlés, kimerülés, vagy sérülések általi halál fenyeget. Minden egyes perc számít. Motoros szánok és helikopterek segítségével a csapat gyorsan a lavinához ér. A terület felderítéshez hasonlóan, a kutyák jobbra-balra futva keres a területen.

Vízi keresés: Abban az esetben, ha egy személyt fulladás fenyeget, egy speciálisan képzett kutya ki tudja húzni a vízből, mint egy életmentő. Vízben eltűnt személyek keresése során halott testet keresnek: a kutya egy a vízen keresztül haladó csónakban ül és jelzi a felfelé szálló szagot. Ennek ellenére a mentőkutyák elsődleges feladata élő személyek keresése.

mak_hu_web