• mancs_head_08
  • mancs_head_07
  • mancs_head_06
  • mancs_head_05
  • mancs_head_01

Vizsgarendszerek

Magyarországon jelenleg 3 hivatalos vizsgatípust különböztetünk meg, melyeket a hivatásos szervek – mint a katasztrófavédelem is –  elfogadnak.


1. Magyar Mentőkutyás Vizsga úgynevezett nemzeti vizsga
2.
Inter Rescue, a KARISZ Nemzetközi Speciális Mentő Szövetség mentőkutya vizsgája
3. Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet (IRO) vizsgarendszere, mely a legelterjettebb és legelfogadottabb vizsgarendszer a világon


A mi egyesületünk a Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet (IRO) vizsgarendszere szerint vizsgáztatja mentőkutyáit. Ezeken a vizsgákon több szinten és több ágazatban lehet vizsgázni a kutya képzettségi szintjének és specializációjának megfelelően. A részletes szabályzat ide kattintva olvasható.


Rövid kivonat a vizsga típusaiból, szintenként megkülönböztetve:

Alkalmassági szint: Úgynevezett kezdő szint. A kutya alkalmasságát vizsgálja alapvető feladatok megkövetelésével, az összevont fegyelmező és ügyességi feladatokkal, illetve az ágazatnak megfelelő szimatmunkával. Ez egy iránymutatás a gazdának és a fiatal (minimum 14 hónapos), képzés alatt álló kutyának. Az alkalmassági vizsga letétele nem előfeltétele az "A" vizsgán való indulásnak, de kiváló rutinszerzési lehetőséget biztosít.

"A" szint vagy alapszint: A kutyáknak itt már magasabb követelményeknek kell megfelelnie mint az alkalmassági vizsgán. Összetett keresési, és kibővített fegyelmező és ügyességi feladatokat kell teljesíteni. Az "A" szintű vizsga megléte már feltételezi a kutya és felvezetője nagyobb rálátását a mentőkutyák képzését illetően. A sikeres "A" szintű vizsga előfeltétele az emelt szintű azaz a "B" vizsga megszerzésének. Többszöri  "A" vizsgán való indulás kiváló rutinszerzési lehetőséget biztosít a továbblépés előtt. Letételének feltétele, hogy a kutya a vizsga napján betöltse a 18 hónapos kort.

"B" szint vagy emeltszintű vizsga: többrétű tudást igényel a mentőkutyától és gazdájától egyaránt. Komplexebb keresési feladat, ahol a felvezető tudása, tapasztalata nagy segítséget nyújthat a kutyának a megfelelő taktika kiválasztásával. A fegyelmező és ügyességi feladatokat megegyeznek az "A" szint feladataival. A "B" szintű vizsga megléte már feltételezi, hogy a kutya megbízhatóan, önállóan, a felvezetőjével összhangban, eredményesen dolgozik. A "B" vizsga megszerzésének előfeltétele a sikeres "A" szintű vizsga megléte, valamint a vizsga napjáig betöltött 20 hónapos kor. Többszöri "B" vizsgán való indulás kiváló rutinszerzési lehetőséget biztosít, és egyben kiváló alkalom a világbajnokság kvalifikációs pontszámának megszerzéséhez, vagy MRT (Bevethetőségi) vizsgán való induláshoz. Az IRO rendszerében történő világbajnokságra való kvalifikálódás feltétele az adott ágazatban történő "B" szintű 270 pont megszerzése az elérhető 300 pontból.

MRT rom és MRT terület szint: A legmagasabb megszerezhető vizsga fokozat, melynek előfeltétele a "B" szintű vizsga megléte. Összetett feladatok sorozata mely a kutyát fokozottan megterheli és a kutyavezetőnek széleskörű ismeretekkel kell rendelkezni a nemzetközi irányelveknek megfelelően.

VB, vagyis a mentőkutya világbajnokság: Minden évben más ország kap jogosultságot a Nemzetközi Mentőkutyás Szervezettől (IRO) mentőkutya világbajnokság megrendezéséhez. Az igen rangos és színvonalas megmérettetéshez hosszú éveken át tartó és sok munkával járó út vezet. A mentőkutya világbajnokságra való kijutás előfeltétele a "B" szintű vizsga (nyom, rom, terület vagy vízi) teljesítése minimum 270 ponttal az összesen megszerezhető 300 pontból. A pályamunka (fegyelmező és ügyességi feladatok) megegyezik a "B", azaz emelt szintű vizsgával, a bírálati szempontok viszont szigorúbbak: pontos, precíz munkát követelnek meg a bírók.
A keresés feladatot tekintve nincs eltérés a "B" vizsgához képest: az eltűnt személyek száma azonos, a zavaró körülmények megegyeznek a vizsgán tapasztaltakkal. A lekeresendő terület nehéz rejtéseket tartalmaz, taktikus megoldást igényel a kutyától és a kutyavezetőtől. Itt is – mint a pályamunkánál – magabiztos, határozott, precíz munkára lehet magas pontszámot kapni.