• mancs_head_08
  • mancs_head_07
  • mancs_head_06
  • mancs_head_05
  • mancs_head_01

Mentőkutyás Mantrailing Tesztrendszer

MAK_MT_TesztJelen szabályzat célja, hogy a Mancs a Kézben Egyesület és az együttműködő szervezetek mantrailinges párosai olyan mentőkutyás alkalmassági és bevetési tesztet teljesítsenek, amelyre való felkészülés és maga a teszt is irányt mutat és felkészít a bevetéseken leggyakrabban előforduló helyzetekre.

Egyesületünk nem ernyőszervezet szerepét kívánja betölteni, hanem a kölcsönös együttműködésre nyitott mentőkutyás és kutató-mentő szervezetekkel, bajtársainkkal szeretnénk egységesen elfogadott mantrailing tesztrendszert alkalmazni. Ennek értelmében más szervezetek tapasztalt mantrailinges kutyavezetőit és kiképzőit is szeretnénk bevonni a tesztek szervezésébe, lebonyolításába és bírálatába.

A tesztek nem pontozásos rendszeren alapulnak, hanem a teljesítése teljesen objektív szempontok alapján dől el (adott hosszúságú nyom meghatározott időn belüli kidolgozása). Minden esetben a bírálók és a teszten részt vevő párosok számára is ismeretlen (un. dupla-vak) a nyom, melynek fektetéséért külön személyek felelősek.

A sikeresen teljesített mantrailing alkalmassági teszt után, a bevetési tesztre bocsátás feltétele, hogy mantrailinges párosok szervezetükön belül ill. együttműködő szervezet segítségével a Felkészítő feladatlistában felsorolt különböző gyakorlatokat ismeretlenül (vakon) teljesítsék legalább egyszer. Mivel ezek a feladatok alkotóelemei lehetnek az egyes teszteknek is, ezért mindenképpen javasolt a megfelelő felkészülés és előzetes felmérés.

A dokumentum IDE kattintva letölthető.